Mot nya mål

Mot nya mål

Info om bloggen

Efter en ryggskada kring millenieskiftet, med kotfraktur samt multipla kotkompressioner och spräckta revben, lovade jag mig själv att byta ut mitt stillasittande liv mot ett mer aktivt sådant. Det dröjde emellertid ända till maj 2004 innan jag började träna någorlunda kontinuerligt. På denna sida skriver jag om träningens up´s and down´s.

Stockholm halvmarathon 080906 - 1.30.39

TävlingPosted by Kristoffer Hansson Thu, October 02, 2008 00:15:06
Stockholm Halvmarathon är Stockholms största halvmarathon och går av stapeln varje år i början av september. Tidigare hette loppet S:t Eriksloppet.

Jag har sprungit loppet två gånger tidigare. 2004, när jag endast hade tränat i fem månader sprang jag på 1.46. Året därpå, 2005, hade jag förbättrat mig fem minuter till 1.41. År 2006 sprang jag inte loppet pga andra prioriteringar medan deltagande i förra årets upplaga förstördes av sjukdom.

Blog ImageEftersom detta var det första året där jag löpt kontinuerligt ända sedan årsskiftet fanns det många minuter att kapa från tiden år 2005. Banan är inte helt lättlöpt, särskilt slutet uppför söders höjder ställde till problem för mig tidigare år.

Vädret var optimalt, mellan 10-15 grader, mulet och delvis regn. Tyvärr var jag lite sen till startområdet och hann inte värma upp. Tämligen omgående efter start fick jag därför känningar i båda mina hamstrings och valde därför att starta lugnt. Ville ogärna riskera min start i Berlin marathon tre veckor senare. Dessutom gick de två första kilometerna relativt långsamt pga hög trängsel.

Efter 10k valde jag att trycka på lite mer. Det gick bra och jag lyckades faktiskt göra en negativ split på ungefär 90 sekunder (snabbare avslut än start). Det tydde på att jag hade kunnat gå ut betydligt hårdare. Backarna uppför söder gick bra och jag sprang här om ett 30-tal personer. Avslutningen förbi gamla stan blev lite seg då jag insåg att jag tyvärr inte skulle nå under 1.30. Kom i mål på 1.30.39, vilket var ett nytt personbästa med minimala 1 sekund... Men samtidigt 11 minuter bättre än när jag sprang här 2005!

Det var givetvis väldigt positivt att jag kunde trycka på så bra i loppets andra halva. Samtidigt visade det att jag disponerat loppet fel. Med starkare start hade jag med stor säkerhet haft god möjlighet att springa under 90 minuter, med marginal. Nästa år kommer jag definitivt att ha mindre respekt. Under 1.25 på Sthlm halvmara 2009 kommer vara mitt mål under den kommande säsongens träningsupplägg. Jag är medveten om att det är en väldigt aggressiv målsättning men med bättre fartuthållighet i benen tror jag det är görligt.

Stockholm halvmarathons officiella hemsida
Mitt resultat inklusive mellantider

  • Comments(1)//blog.kristofferhansson.com/#post0